Bilkörning och mobilitet

Vad är det bästa sättet att utveckla glasögonglas anpassade till vår digitala livsstil?

SE BÄTTRE intervjuade Timo Kratzer från ZEISS Vision Care för att ta reda på mer om utvecklingen av Digital Lenses

16 oktober 2019
  • Vad är det bästa sättet att utveckla glasögonglas anpassade till vår digitala livsstil?

Du kanske tror att människor redan har skapat lösningar för glasögonglas för alla tänkbara synrelaterade problem - men så är inte fallet. ZEISS beslutade att ta en närmare titt på hur synen fungerar i vår nya digitala värld med regelbunden smartphone- och surfplatteanvändning - och resultaten var häpnadsväckande. Resultaten har lett till utvecklingen av en synlösning som ger effektiv lindring av ögonstress. Angelägen att ta reda vad som ligger bakom utvecklingen av ZEISS Digitala Glas, beslutade SE BÄTTRE att intervjua Timo Kratzer, som leder utvecklingsavdelningen för glasdesign och patent på ZEISS.

ZEISS sortiment av digitala glas, en produkt som beaktar ett viktigt krav avseende seende i en modern värld, lanserades för några år sedan. Vad utlöste framtagandet av ZEISS Digitala glas?

Timo Kratzer: Utveckling av digitala glas har varit en långdragen process, och tanken bakom utvecklingen har kommit från många olika källor. Dessa omfattar feedback från optiker och konsumenter, resultaten av bärartester som vi regelbundet genomför för våra glasprodukter och data från våra glastillverkningsprocesser, som vi ständigt utvärderar.

Digitala enheter, såsom smartphones och surfplattor har blivit våra ständiga följeslagare, något som vi ständigt tittar och surfar på. Vi bestämde oss för att analysera människors syn i det här sammanhanget eftersom vi såg att många människor i åldrarna 30 och 40 lider av trötta, ansträngda ögon, särskilt på kvällarna. I vissa fall insåg inte människor att det blivit svårare att fokusera på objekt på nära avstånd, de kände sig helt enkelt mindre avslappnade och bekväma än de gjort tidigare. I många fall behövde de hålla sina smartphones, iPads och andra enheter längre bort för att fokusera på rätt sätt.

Våra resultat har visat att detta beror på en kombination av flera faktorer. För det första, börjar ögats förmåga att anpassa sin brännvidd till olika avstånd - det vi kallar ackommodation - redan att försämras då man kommer i 30-års åldern. Det är något som dyker upp utan att vi egentligen märker det. För det andra kräver smartphone-användning i synnerhet, men detta gäller även när man läser tidningen, att vi mycket oftare än vanligt skiftar blicken från närseende till långseende. Våra ögon behöver ständigt fokusera på olika avstånd. Detta orsakar ansträngning, särskilt om ögonmusklernas flexibilitet har försämrats på grund av förhårdning av den kristallina ögonlinsen. Och för det tredje handlar det om ett annat synavstånd än det vi använder för läsning, till exempel. Förut var tryckt media det närmaste som vi fokuserade på i större utsträckning, men nu håller människor digitala och mobila enheter mycket närmare sina ögon än en bok.

Våra ögon behöver ständigt fokusera på olika avstånd. Detta orsakar ansträngning, särskilt om ögonmusklernas flexibilitet har försämrats på grund av förhårdning av den kristallina ögonlinsen.

Timo Kratzer Leder utvecklingsavdelningen för glasdesign och patent på ZEISS
Vad är det bästa sättet att utveckla glasögonglas anpassade till vår digitala livsstil?

SE BÄTTRE: Hur har denna kunskap lett till utformningen av ZEISS nya Digital Lenses?

Timo Kratzer: Vi insåg att vi behövde utforma en ny kategori av glasögonglas som bygger på denna kunskap, eftersom vi förstod att det behövs en synlösning som skiljer sig från enstyrkeglas eller progressiva glas.

Nyckeln till ZEISS Digital Lenses som nu finns tillgängliga på marknaden, var att stödja människors närseende för att kunna fokusera på digitala enheter på ett avstånd om cirka 30 centimeter och samtidigt erbjuda seende på långa avstånd med en snabb övergång mellan de två synzonerna. För att göra detta tillsatte vi mellan 0,5 och 1,25 dioptrier i den nedre delen av glaset, som hålls så låg som behövs, i kombination med ett obehindrat avståndsseende. Fördelen är att digitala glas kan användas hela dagen lång som dina huvudsakliga glasögon, oavsett aktiviteter som du är involverad i, plus att du vänjer dig vid att bära dem mycket snabbt. Det innebär att du slipper att sätta på läsglasögon eller byta glasögon, såvida du inte bestämmer dig för att njuta av solen och sätter på ett par solglasögon.

SE BÄTTRE: Betyder det att digitala glas också kan användas som solglasögon?

Timo Kratzer: Ja, ZEISS Digitala glasdesign finns också tillgänglig i en tonad version och som själv-tonande glas. För människor som bär glasögon för första gången som inte behöver någon distanskorrektion, är det också möjligt att helt enkelt utforma den övre delen av glaset utan någon optisk effekt och begränsa stödet för närseende till den nedre delen av glaset.

SE BÄTTRE: Vilka var de andra nyckelfaktorerna för att få rätt design?

Timo Kratzer: Intensiva bärartester är kritiska när det gäller utveckling av nya glaskonstruktioner. Vi vill alltid veta exakt hur vår design fungerar för olika människor från dag till dag. Till exempel, om konstruktionen kommer att erbjuda verkliga förbättringar och tolereras väl. Så vi rekryterar en grupp testare som följer en standardiserad process och ger oss en detaljerad redogörelse av de positiva och negativa aspekterna av varje nytt glas. Detta ger oss möjlighet att jämföra konstruktioner baserade på lite olika beräkningar och kontinuerligt optimera våra beräkningar tills det blir exakt rätt.

SE BÄTTRE: I samband med digitala glas pratar du också om digital ögonstress, eller Computer Vision Syndrome (CVS). Vad är det? Och hur kan man ta reda på om man redan lider av digital ögonstress?

Timo Kratzer: När vi blir äldre blir ögats kristallins hårdare. Om vi ständigt skiftar mellan när- och fjärrseende, kan det vara mycket tröttande för våra ögon, och det är det vi kallar digital ögonansträngning. Det betyder inte nödvändigtvis att dina ögon inte längre kan fokusera på objekt på vissa avstånd, utan snarare att behöver ta längre tid för att göra det och att de måste arbeta hårdare. Jag har märkt det själv, till exempel när min son hade en flisa i fingret och jag försökte ta bort den med en pincett. Man måste titta på fingret mycket noggrant, men numera måste jag hålla fingret längre bort för att få det i fokus, eftersom närseendet helt enkelt blivit svårare.

Vi har faktiskt utvecklat ett test för att avgöra om människors ögon visar de första tecknen på digital ögonstress. Du växlar mellan att titta på en skärm och titta i fjärran och testet analyserar hur snabbt dina ögon åter fokuserar på respektive distans. Detta test kan utföras av din ZEISS optiker eller så kan du själv utföra ett snabbtest med vår kostnadsfria ögontestapp.

När vi blir äldre blir ögats kristallins hårdare. Om vi ständigt skiftar mellan när- och fjärrseende, kan det vara mycket tröttande för våra ögon, och det är det vi kallar digital ögonansträngning.

Timo Kratzer Leder utvecklingsavdelningen för glasdesign och patent på ZEISS

SE BÄTTRE: Låter enkelt! Finns det något annat jag kan göra för att anstränga mina ögon mindre?

Timo Kratzer: Det debatteras runt huruvida ögonträning är effektiv eller inte. Men vad som definitivt hjälper är att regelbundet ge dina ögon tid att koppla av under dagens lopp. Detta kan du göra det genom att titta i fjärran samtidigt som du håller ögonen avslappade och utan att fokusera på något särskilt. Men det sägs att man måste göra det regelbundet under dagen - i fem minuter varje timme!


Dela denna artikel