Därför är det så viktigt med god syn
Om ett sinne saknas, kompenseras det av de andra sinnena. I det sammanhanget spelar våra ögon en viktig roll.
Med hjälp av våra sinnen håller vi kontakt till omvärlden. I människans hjärna bearbetas alla intryck från synen, hörseln, smaken och känseln till att ge en helhet. Men vi tänker sällan på våra sinnesorgan förrän de slutar fungera.
Människan har fem sinnen: hon har ögon att se med, tungan att smaka med, näsan att lukta med, öron att höra med, och huden att känna med. Det absolut viktigaste sinnesorganet är våra ögon. Upp till 80 procent av alla sinnesintryck får vi via synen. Om ett annat sinne såsom smaken eller lukten slutar att fungera, är det ögonen som bäst kan skydda oss från faror.
Exempel: förkylningar
Förkylningsvirus drabbar oss i snitt tre till fyra gånger per år. När man blir förkyld känner man sig i regel matt och smak- och luktförmågan avtar. Det innebär till exempel att det är svårt att med luktsinnet upptäcka rutten mat. Luktsinnet är som ett genetiskt förutbestämt program. Förr var lukten nödvändig för vår överlevnad, eftersom det var enda sättet att skilja ätbart från oätbart. Om lukten inte längre fungerar måste vi förlita oss på våra ögon för att upptäcka mögel eller dålig mat samt för att kunna läsa det finstilta bäst före-datumet.
Exempel: mat och dryck
Det kanske låter märkligt till en början, men förutom smaken är synintrycket avgörande för om vi tycker något smakar gott. Medan vi kan urskilja tusentals färger med ögonen, så kan vi endast åtskilja fem olika smaker: sött, surt, salt, bittert och umami, vilket oftast beskrivs som en köttig, naturlig smakförstärkare som finns i till exempel tomater, ost och kött. Men som vi tidigare nämnt är ögonen och inte bara tungan mycket viktiga för smakupplevelsen. Till exempel upplevs mat med gul, orange och i synnerhet röd färg som sötare än mat med annan färg. Till och med professionella vinprovare går att lura. När franska forskare gav dem vitt vin färgat med rött färgmedel kunde nio av tio inte skilja det från vanligt rödvin.
Exempel: hitta en partner
Synen spelar en avgörande roll för det första intrycket vi får när vi träffar någon. Gester, ansiktsuttryck och kroppsspråk utgör en stor del av helhetsintrycket. På bråkdelar av en sekund avgör folk om de tycker en person är attraktiv eller inte. Inte förrän man lärt känna varandra bättre börjar de andra sinnena, då i synnerhet lukten, spela en roll.
Exempel: hörselnedsättning
Miljontals människor världen över har problem med hörseln. Endast en bråkdel av dessa människor använder sig av dagens teknologiska lösningar för att förbättra situationen. För personer med hörselnedsättning kan ett samtal bland en grupp människor bli ett virrvarr, och musik upplevas som en blandning av olika brus. Dessutom finns det många faror som lurar för dessa personer, då de inte längre kan höra biltutor, polissirener eller en vattenkokare som visslar. I sådana lägen måste ögonen ta över – i trafiken, i hushållet, och på fritiden.
Exempel: blindhet
Blinda människor kompenserar för sitt handikapp med andra sinnen. Genom träning kan de till exempel använda hörseln för att orientera sig i rummet och luktsinnet för att känna igen människor och platser.
Personer som förlorat synen under livets gång till följd av sjukdom eller olycka kan komma ihåg färger för resten av livet. För personer som är blinda sedan födseln har färger inte samma betydelse, men de kan till exempel förstå innebörden i ljust och mörkt.