För- och nackdelar med UV-strålning
Varför är den viktig? Vad finns det för risker?
Kraftig UV-strålning kan skada huden och ögonen – så mycket vet vi. Ändå klarar sig våra kroppar inte utan UV-strålningen som är fördelaktig för oss på många olika sätt. SE BÄTTRE förklarar: Vad finns det för olika typer av UV-strålning? Vad är positivt och negativt med UV-strålning? Vilka fördelar har den för oss? Hur kan den skada oss?
Fördelar med UV-strålning
Sommar betyder härliga dagar i solen! För många är sommaren den bästa tiden på året. Man går ut och njuter av det vackra vädret, sitter på uteserveringar, i parker eller badar i poolen. När man pratar om UV-strålning tar man ofta bara upp de negativa effekterna av den – men UV-strålningen är samtidigt bra för oss på många sätt. UV-strålning påverkar en rad metaboliska processer i människor, växter och djur. Vårt digitala sätt att leva innebär dock att vi tillbringar allt mer tid inomhus och därför inte ser så mycket av dagsljuset. Därför är det viktigt att vi går ut oftare och ägnar oss åt utomhusaktiviteter som gör att vi mår bra och håller oss friska. Samtidigt måste vi se till att vi skyddar oss ordentligt mot solen – det gäller vår hud lika mycket som våra ögon. För att säkerställa ett fullgott skydd rekommenderar vi att man antingen använder ett par högkvalitativa solglasögon eller klara glasögonglas med integrerat UV-filter på upp till 400 nm.1 UV-strålningen kan nämligen skada våra ögon på flera sätt – men det finns bra sätt att skydda sig mot den.
Nackdelar med UV-strålning
Att tillbringa mycket tid i solen innebär kraftig strålning som kan skada huden och ögonen om vi inte skyddar dem mot solen och använder bra solglasögon med UV-skydd. Kroniska ögonskador till följd av UV-strålning kan inte behandlas. Men vilka är då de negativa effekterna av UV-strålning på huden och i ögonen?
Ögonskador orsakade av UV-strålning
När man tänker på solskydd är huden det första man tänker på. Även våra ögon är dock känsliga mot UV-strålning – inte bara när solen skiner utan även i skuggan. Inte bara mitt på dagen utan hela dagen, varje dag. Även en mulen dag kan UV-strålningen vara hela 70 till 75 % på marken till följd av reflektion och dispersion.2 Vatten reflekterar till exempel upp till 20 procent av UV-strålningen, nysnö runt 88 procent, sand upp till 25 procent och en asfaltsväg ungefär 12 procent.3
När det gäller UV-skydd är regeln att ju tidigare du börjar desto bättre är det – men det är aldrig för sent att börja!
Barns ögon är särskilt känsliga för UV-strålning. När vi fyller 20 har vi redan exponerats för ungefär hälften av den UV-strålning som en 60-åring har exponerats för. När vi fyller 20 har vi alltså absorberat ungefär lika mycket UV-strålning som vi gör mellan 20 och 60 års ålder!4
Om vi inte skyddar oss kan våra ögonlock och huden runt ögonen skadas. Vi kan till och med utveckla någon av många olika sjukdomar, t.ex. sjukdomar som påverkar hornhinnan. Några av dessa är bindhinnekatarr och snöblindhet (även kallat UV-keratit). Dessa begrepp avser skador på hornhinnan till följd av den kraftiga UV-strålningen i bergsområden. Vid kontinuerligt intensivt ljus finns risk för att ögats lins blir grumlig vilket kan leda till förtida grå starr. Man misstänker också att UV-strålning är orsaken till tumörer på ögonlocket.
För att effektivt kunna skydda både ögonen och huden runt dem mot UV-strålning rekommenderar vi att man använder både solglasögon och normala, klara glasögonglas med fullt UV-skydd på upp till 400 nm. Då är man skyddad oavsett väder – även en mulen dag.
Här kommer ett tips för kontaktlinsanvändare: det finns visserligen kontaktlinser med UV-skydd men de skyddar inte de känsliga ögonlocken, i synnerhet inte längst ut på ögonlocken. Därför rekommenderar vi att man investerar i ett par bra solglasögon som blockerar det infallande ljuset.
Skadliga effekter av UV-strålning på huden
UV-strålning kan också skada huden. Vi vet att det ökande antalet hudcancerfall kan tillskrivas för mycket solande utomhus eller för lång tid i solariet. UV-strålningen är därför huvudorsaken till hudcancer. Man glömmer ofta bort ögonen när man tänker på solskydd, vilket utgör en stor risk. Faktum är att mellan 5 och 10 procent av alla hudcancerfall berör ögonen.5 För att säkerställa att detta känsliga område skyddas mot UV-strålning rekommenderar vi att man använder både solglasögon och normala glasögon med fullt UV-skydd på upp till 400 nm. Då skyddas även huden runt ögonen mot att åldras i förtid, något som framför allt orsakas av UV-strålning. Vanliga ihållande biverkningar av för mycket solande är vidgade porer och blodkärl, skada på bindväven, pormaskar och torr hy. Förutom solbränna och sveda kan UV-strålning orsaka en rad olika symptom som ofta kollektivt kallas "solallergi". Det finns dock inget som heter sol- eller ljusallergi inom medicinen. Vad man istället menar är vissa symptom snarare än en verklig allergi. Sjukdomar som ofta kallas solallergi kan i allmänhet hänföras till solljus och då framför allt andelen UV-strålning i solljuset. En vanlig sjukdom orsakad av UV-strålning är till exempel polymorf ljusdermatos, även kallad soleksem. Symtomen visar sig vanligen när vi utsätter huden för mycket solljus, till exempel under årets första promenad i vårsolen. Rodnad och extrem klåda på huden, blåsor eller knölar bildas på de berörda områdena. Beroende på hudtyp kan symptomen vara allt från måttliga till väldigt kraftiga. Att ta vissa läkemedel i kombination med UV-strålning kan till och med utlösa en reaktion som påminner om en allergi. På medicinskt fackspråk kallas denna sjukdom fotodermatit eller fotoallergisk dermatit.
Acne aestivalis uppstår ofta i samband med den skada som orsakas av UV-strålningen. Huden bildar plötsligt kliande röda områden eller fläckar på huden, blåsor och knölar. Termen "akne" är faktiskt missvisande eftersom det inte finns en specifik form av akne – det är bara symptomen som liknar varandra. Reaktionen är egentligen en unik form av soleksem. Acne aestivalis orsakas inte bara av intensiv UVA-strålning utan primärt av en allergisk reaktion mot solskyddsmedlet. Den exakta orsaken är okänd men vi vet att UV-strålningens effekt på fet solskyddskräm kan orsaka inflammation i hudens fettkörtlar. Reaktionen leder då till ovan nämnda symptom.
Tips: I vissa fall kan man förebygga Acne aestivalis genom att använda speciella solskyddsmedel (finns i specialbutiker) som lindrar känslig hud vid regelbunden användning.
När du njuter av solen på stranden är det viktigt att du skyddar ögonen med ett par solglasögon av hög kvalitet med UV-skydd på upp till 400 nm och smörjer in dig regelbundet med solkräm för att skydda dig mot skadlig strålning. ZEISS PhotoFusion färgskiftande glasögon har ett fullt UV-skydd på upp till 400 nm.
Vad exakt är UV-strålning? Var kommer den ifrån?
Den största källan till UV-strålning på jorden kommer från solen. Ibland kallar man den "UV-ljus". I fysiska termer är detta dock felaktigt, eftersom det faktiskt inte är ljus utan strålning. Ljus och strålning utgörs båda av elektromagnetiska vågor och ingår i vad man kallar det elektromagnetiska spektrat, där alla dessa våglängder sammanförs, men det finns en skillnad mellan de båda: ljus är något vi kan uppfatta. "Strålning" är den osynliga delen av våglängdsspektrat som omfattar infraröd, röntgen-, mikrovågs- och UV-strålning.
Olika typer av UV-strålning
Det finns olika typer av UV-strålning och var och en påverkar kroppen på olika sätt. Man skiljer mellan UVA-, UVB- och UVC-strålning.
UVC-strålning
(100 till 280 nm) kan visserligen knappt tränga igenom huden och näthinnan, men en stor mängd kan ändå orsaka hudrodnad och smärtsam ögoninflammation. UVC-strålning förstör även celler och används därför i konstgjorda desinficeringsmedel. Även om UVC-strålningen skulle orsaka skador behöver man dock inte vidta några särskilda försiktighetsåtgärder, eftersom ozonlagret absorberar denna strålning helt – även i områden där ozonlagret är skadat.
UVA-strålning/UVB-strålning
UVA-strålning (315 till 400 nm) och UVB-strålning (280 till 315 nm) har en liknande effekt på kroppen. De kan utlösa akuta skador på medellång och lång sikt:
Akuta skador:
I måttlig mängd gör UVA- och UVB-strålar huden härligt brun, men kraftig exponering kan leda till rodnad, utslag, allergier eller solbränna, till exempel på ögonlocken. UVB-strålning kan orsaka akut snöblindhet (även kallat UV-keratit), en typ av skada på hornhinnan.
Skador på medellång sikt:
UV-strålning kan leda till bindhinnekatarr.
Skador på lång sikt:
UVA-strålning kan påskynda hudens åldrande (s.k. photoaging) och försämra vår synförmåga. Den ökar risken för tidiga åldersförändringar i gula fläcken (AMD). UVA-strålning misstänks också orsaka cancer i ögonlocket, utlösa farliga förändringar i hornhinnan och kan också leda till grå starr. 48 procent av alla fall av blindhet i världen orsakas av grå starr – och i ungefär 20 procent av fallen är det UV-strålning som ligger bakom eller förvärrar sjukdomen. Det finns också indikationer på att UVA- och UVB-strålning delvis kan ligga bakom cancer. Vävnadstillväxt på bindhinnan och i hornhinnans kanter (t.ex. Pterygium conjunctivae) och Pinguecula är typiska symptom på för mycket UV-strålning.
-
1
UVA radiation can reach up to 400 nm; International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), also applied in Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003 and definition adopted by the World Health Organization (WHO)
-
2
UV index by time and season: http://www.who.int/uv/publications/globalindex/en/ - Calbo, J., & González, J. A. (2005). Empirical studies of cloud effects on UV radiation: A review. Reviews of Geophysics, 43(2).
-
3
Sliney DH. Physical factors in cataractogenesis: ambient ultraviolet radiation and temperature. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1986 maj;27(5):781-90.
-
4
18. Green AC, Wallingford SC, McBride, P. Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: Epidemiological evidence. Prog Biophys Mol Biol. 2011 Dec: 107(3): 349-355.
-
5
Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology2001 Nov; 108(11):2088-98. - Abraham J, Jabaley M, Hoopes JE. Basal cell carcinoma of the medial canthal region. Am J Surg 1973; Oct; 126(4):492-5.