Hälsa och förebyggande åtgärder

Kan fel sorts glasögon eller dåligt ljus skada ögonen?

Vi berättar vad som händer om dina ögon måste arbeta för hårt

16 oktober 2020
  • Kan fel sorts glasögon eller dåligt ljus skada ögonen?

Om dina glasögon inte är optimalt anpassade för dig kan du inte utnyttja din fulla synpotential. Det kan påverka din livskvalitet negativt. Tänk dig själv om det blir en mardröm att läsa menyn på restaurangen, eller om det känns osäkert att köra bil. Detta ger upphov till en rad frågor: kan ögonen skadas om dina glasögon är för starka (överkorrigering) eller för svaga (underkorrigering)? Vad händer om ditt synfält inte korrigeras optimalt? Och utgör ögontrötthet eller "dåligt" ljus (för kraftigt eller för svagt) en risk för ögonen? SE BÄTTRE ger dig en översikt.

Skadas dina ögon om dina glasögon inte är perfekt anpassade för dig?

Nej! Dåligt anpassade glasögon har ingen långsiktig effekt på din ögonhälsa. Det är dock viktigt att skilja mellan vuxnas ögon och barns ögon, som fortfarande utvecklas. Om ett par glasögon inte är perfekt anpassade efter användaren kan detta absolut påverka barns och ungdomars syn. Barn är inte emmetropiska, vilket innebär att deras syn inte är perfekt. Ett barns syn utvecklas steg för steg: först utvecklas närseendet, t.ex. när barnet tittar på sina föräldrar, därefter det avstånd som krävs för att exempelvis måla eller läsa, och slutligen 3D-avståndsseendet. Med andra ord är denna måttliga översynthet faktiskt en fördel i början och något som barn vänjer sig vid efter hand. Ett par glasögon kan hjälpa barn att utveckla ett optimalt seende. Synfel skadar inte vuxnas ögon, oavsett om de är närsynta, översynta eller om de använder fel glasögon. Istället "lär sig" ögonen att fokusera korrekt på olika avstånd och modifiera synen så bra som möjligt för att anpassa sig till den aktuella situationen. Om detta sker under en längre period och kräver allt mer av dina ögon kommer du att uppleva märkbara symptom.

Vad finns det för negativa effekter av att glasögonen inte är perfekt anpassade?

Glasögon som inte är perfekt anpassade till användarens ögon kan leda till olika typer av problem. Ett typiskt problem är att man märker att man inte ser perfekt med sina glasögon. Det leder till att synen gradvis försämras. Det är inte skadligt, men tröttsamt för ögonen. Och det innebär att dina ögon måste arbeta hårdare. Konsekvenserna är många och omfattar allt från huvudvärk och nacksmärta till yrsel eller dubbelseende. Svidande eller kliande ögon är ytterligare ett symptom. Dessa konsekvenser beror inte nödvändigtvis på att man har använt fel sorts glasögon. Torr luft kan också vara skälet. Men ett par felaktigt anpassade glasögon kan i stor utsträckning bidra till att problemet uppstår.

Kan ögonen skadas om man använder dåligt anpassade glasögon under en längre period?

Nej, verkligen inte. Det är inte heller skadligt, om din synförmåga försämras med tiden och dina glasögon, som tidigare fungerade bra för dig, inte längre korrigerar synen optimalt. Ibland vet man inte att man inte utnyttjar sin fulla synpotential utan vänjer sig helt enkelt vid situationen. Därför upptäcks nedsatt syn ofta i samband med en speciell händelse, t.ex. när man ansöker om körkort.

Är artificiellt ljus, t.ex. från en mobil- eller datorskärm lika oproblematiskt för ögonen?

Absolut. Endast direkt solljus kan vara farligt, eftersom ögats lins fokuserar ljuset direkt på näthinnan. Effekten liknar den som en kameralins har på sensorn. Detta kan räcka för att skada cellerna permanent på grund av de skadliga termiska effekterna. Du har säkert upplevt känslan av bländning efter att ha tittat rakt in i solen. Din syn deaktiveras tillfälligt eftersom receptorerna på hornhinnan överstimuleras. Att titta mot solen för länge kan leda till långsiktiga skador.

Normalt ljus från t.ex. en mobil eller en bärbar dator är dock helt ofarligt. Inte ens långvarig användning utgör någon risk för ögat. Skälen till detta? Dels är enheterna i fråga i allmänhet testade för att vara säkra. Dels har det mänskliga ögat inbyggda mekanismer – bland annat ögonfransar och ögonbryn – som skyddar det mot irriterande och för kraftigt ljus. Även reflexmässiga reaktioner som att kisa eller blunda minskar effektivt ljuset. Allt detta gör du omedvetet. Med andra ord skyddar dina ögon automatiskt sig själva – så du kan aldrig få för mycket ljus!

Förresten, vet du vad "synskärpa" har att göra med allt det här?

Synskärpa är den term som används för att beskriva ögonens allmänna synförmåga, alltså hur väl man ser mönster och konturer – oavsett om du ser perfekt eller mindre bra och om du använder glasögon eller inte. Värdet varierar från person till person. Synskärpan kan bestämmas med hjälp av ett speciellt syntest och beror på din ålder. En bra genomsnittlig synskärpa är 1,0. När man är ung ligger synskärpan på mellan 1,0 och 1,6. Men den minskar i takt med att man blir äldre. Personer över 70 år har normalt ett värde på mellan 0,6 och 1,0. För att få köra bil krävs en synskärpa på minst 0,5.

Självklart spelar synskärpan en viktig roll vid tillpassningen av dina glasögon: din optiker mäter din synskärpa och bedömer därefter vilken brytningsstyrka som krävs för att bilden på näthinnan ska bli tydlig. Målet är att uppnå bästa möjliga synskärpa.


Dela denna artikel