Hälsa och förebyggande åtgärder

Ögonallergier – och snabb lindring

Effektiva behandlingar, effektivt skydd

16 oktober 2019
  • Ögonallergier – och snabb lindring

Sommartid är hösnuvetid! Några dagar med vårsol så börjar de flesta av oss att längta till lata sommardagar och semester. Många tänker dock på något helt annat: de fruktade allergierna som orsakar röda, kliande, rinnande eller till och med svullna ögon. För människor som använder glasögon eller kontaktlinser är problemet ännu värre än så. Boven i dramat: pollen. Många av kroppens organ kan drabbas av allergiska reaktioner men det är definitivt ögonen som lider mest. SE BÄTTRE tar en titt på orsaker till och behandling av ögonallergier – och på vad man kan göra för att lindra de akuta symptomen.

Vad händer egentligen när man får en allergisk reaktion?

Om vår kropp kommer i kontakt med substanser som är främmande för den eller kan utgöra en potentiell fara för den utlöses en försvarsprocess. En av dessa substanser är allergener. De är i huvudsak pyttesmå proteiner som i allmänhet inte utgör något hot för kroppen.

Människor med allergi utvecklar dock speciella antikroppar som leder till att olika vävnadshormoner frigörs i huden och slemhinnorna. Det viktigaste hormonet när det gäller allergiska symptom är histamin: det orsakar många av kroppens allergiska reaktioner, t.ex. klåda, andnöd eller utvidgade blodkärl.

Immunsystemet aktiveras första gången kroppen upplever allergenen. Processen upprepas därefter vid varje påföljande kontakt. Det innebär att kroppen aldrig glömmer om den en gång har reagerat allergiskt på en substans. Med andra ord leder upprepad kontakt med substansen mycket snabbt till en allergisk reaktion – normalt på bara några minuter även om det kan ta upp till en timme.

Ögonen reagerar särskilt kraftigt: bindhinnan och slemhinnorna reagerar omedelbart på den främmande substansen, blodkärlen utvidgas och vätska frisätts. Detta upplever vi i form av tårar, rinnande näsa, svullnad eller rodnad. Tårarna sköljer gradvis bort allergenerna ur ögonen och lindrar på så vis långsamt symptomen.

Hjälp finns att få – rätt glasögon skyddar

Under pollensäsongen erbjuder glasögon extra skydd för stressade ögon – i form av solglasögon eller vanliga glasögon. Kupade modeller och bågar med breda skalmar är utmärkta för personer som lider av allergi. De skyddar känsliga ögon mot kraftigt ljus, drag, och till viss del även mot pollen i luften.

Vad utlöser ögonallergi?

Beroende på årstid är det oftast pollen som orsakar mest problem. Det finns dock många andra faktorer som kan irritera ögats bindhinna: djurpäls, kvalster, sporer, insektsgift eller intolerans mot vissa typer av livsmedel, t.ex. glutamat. Det är viktigt att den drabbade tar reda på exakt vad som orsakar allergin. Man kan göra olika tester hos hudläkare eller allergispecialister för att få reda på detta. Ett exempel är pricktestet, som vanligen används för att fastställa pollenallergi: droppar som innehåller olika former av pollen appliceras på och prickas sedan in i huden. Oroa dig inte: det blir inga ärr. Efter ungefär 20 minuter kan läkaren utifrån hudens reaktion bedöma om en allergi föreligger och om så är fallet fastställa mot vad. Därefter beslutas om lämplig behandling.

Plåstertestet används primärt för att upptäcka kontaktallergier. Vid detta test sätter man ett antal plåster på patientens rygg. De innehåller de substanser som man tror ligger bakom allergin. I normalfallet sitter plåstren kvar i 24 till 48 timmar och visar läkaren mot vilka substanser huden är allergisk.

Kan man behandla ögonallergi?

Ja, antingen via långsiktig behandling (desensitisering) med hjälp av mastcellstabilisatorer eller med läkemedel som kallas H1-blockerare. Om orsaken till ögonallergin är känd hjälper en specifik immunterapi, även känd som hypo- eller desensitisering, i 70 procent av fallen. Här administreras den substans som personen är allergisk mot upprepade gånger i kraftigt utspädd form under sex månader till tre år. På så sätt "accepterar" kroppen gradvis allergenen utan att uppvisa försvarsreaktioner.

Om patienten inte svarar på denna typ av behandling kan speciella allergimediciner i form av ögondroppar eller nässpray vara ett effektivt alternativ. Läkemedlet stabiliserar mastcellerna så att histaminerna de innehåller inte frigörs. Då blir den allergiska reaktionen obefintlig eller minimal. Läkemedlet måste tas regelbundet och vid rätt tidpunkt. Det har dock bara en profylaktisk funktion och lindrar inte akuta symptom. Det ska tas flera gånger om dagen i två till tre veckor innan pollensäsongen börjar. Denna typ av läkemedel är normalt receptfria.

Om symptomen är akuta eller allvarliga, t.ex. kraftig klåda, bör man välja högselektiva H1-blockerare. De modifierar bindhinneblodkärlens genomtränglighet för antiinflammatoriska substanser, blockerar histaminreceptorerna och förhindrar på så sätt den inflammatoriska histaminreaktionen. Ögondroppar som innehåller detta ämne är receptbelagda.

Vad kan hjälpa kontaktlinsanvändare?

Användare av mjuka kontaktlinser är extra missgynnade om de lider av hösnuva. Även om ögondroppar mot allergi är utmärkta för att lindra symptomen på hösnuva fungerar de vanligen inte så bra ihop med mjuka kontaktlinser eftersom dessa har större porer än hårda kontaktlinser. Ögondropparna ansamlas i porerna och löser upp delar av kontaktlinsmaterialet vilket leder till ytterligare irritation på bindhinnan och hornhinnan. Ett bra alternativ för användare av mjuka kontaktlinser som lider av hösnuva är solglasögon med kupade bågar eller endagslinser ("dailies"). Eftersom de tas direkt ur förpackningen finns inga rester av pollen på dem

Praktiska vardagstips

Med hjälp av följande tips kan du minimera exponeringen för pollen:

  • 1//

    Ett enkelt men effektivt tips är att rengöra glasögonen varje dag. Till exempel med speciella rengöringsdukar från ZEISS från ZEISS som inte innehåller artificiella dofter eller aggressiva rengöringsmedel.

  • 2//

    från ZEISS som inte innehåller artificiella dofter eller aggressiva rengöringsmedel. De fångar lite av det pollen som svävar runt i rummet.

  • 3//

    Håll fönstren stängda och vädra bara vid vissa tider – på landsbygden innehåller luften som minst pollen mellan 19.00 och midnatt, och i tätorter mellan 06.00 och 08.00.

  • 4//

    Dammsug mattor och heltäckningsmattor regelbundet eller byt ut dem mot laminat- eller parkettgolv.

  • 5//

    Tvätta ansiktet och skölj ögonen flera gånger per dag, tvätta håret innan du lägger dig, och sov med stängt fönster.

  • 6//

    Klä inte av dig i sovrummet utan hellre i badrummet. Där förhindrar luftfuktigheten från duschar etc. att pollen på kläderna kan virvla runt i rummet.

  • 7//

    Ha fönstren stängda när du kör bil och utrusta fläktsystemet med ett filter.


Dela denna artikel