Hälsa och förebyggande åtgärder

Så håller du dina ögon friska

Vårt viktigaste sinnesorgan måste skyddas och tas om hand. Det finns mycket du kan göra för att skydda ögonen.

16 oktober 2021
  • Så håller du dina ögon friska

Ögonen är ständigt utsatta för mängder av irritationsmoment från omgivningen – damm, UV-strålar, främmande partiklar och mycket annat. Det är viktigt att vara uppmärksam på vad som är bra för ögonen och vad som är dåligt. Därför har vi samlat några praktiska råd och tips till dig.

Med hjälp av våra ögon kan vi uppleva en värld fylld av fantastiska färger. Vi får njuta av barnets första leende, spännande konstverk och all den skönhet som vår vackra planet bjuder på. Vad gäller storlek, pålitlighet, effekt, anpassningsförmåga till olika ljusförhållanden, energiförbrukning och hållbarhet överträffar våra ögon de allra mest högteknologiska kameror. Det är en självklarhet att vi borde vara extra måna om våra ögon. Nedan har vi samlat några tips om vad som är viktigast att göra respektive inte göra.

Viktigast att göra respektive inte göra

1. Förebyggande kontroller

Redan från späd ålder är det viktigt att ta hand om ögonen. Det är särskilt viktigt för för tidigt födda och för barn, som har syskon som skelar eller har brytningsfel. Alla barn bör kontrolleras av en ögonläkare mellan 6 och 12 månaders ålder liksom mellan 30 och 42 månaders ålder. Barn som behöver glasögon från låg ålder ska fortsätta att gå på regelbundna kontroller.

Yrkesförare bör gå på årliga synkontroller för att ha aktuella värden för synskärpa, synfält, mörkerseende och färgseende liksom känslighet för starkt ljus.

För de flesta är det viktigt att bli undersökt regelbundet för grön starr från 40 års ålder. För högriskpatienter gäller detsamma redan från 20-årsåldern. Sådana undersökningar bör helst göras vartannat år. Från och med 55 års ålder bör gula fläcken kontrolleras regelbundet, helst en gång per år, för att möjliggöra en tidig diagnos av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Rökare och människor som tillbringar mycket tid i solen löper större risk.

2. UV-skydd

Att den som solar mycket riskerar solskador vet alla nuförtiden. Det finns emellertid ytterligare en fara med solande som inte många känner till: ögats hornhinna kan också ta skada av solen, vilket kan orsaka så kallad snöblindhet eller brännskador. Om man får en sådan skada blir nervändarna i hornhinnan exponerade. Symptomen kan vara ihållande smärta, extrem ljuskänslighet samt brännande, röda och vattniga ögon. Det kan även leda till försämrad syn. På lång sikt kan exponering för UV-strålar leda till att bindhinnan förtjockas samt till grå starr, förutom ökad risk för makuladegeneration. Det är därför viktigt att bära solglasögon som filtrerar UV-ljuset optimalt. Solglasögonen bör minst ha ett UVA/UVB-skydd motsvarande UV 400. På den nivån garanteras att alla skadliga ljusstrålar i det ultravioletta spektrat stoppas. Tips! Stora glas är bättre än små. Mindre glas släpper igenom ljus ovanför och på sidorna av bågen. Solglasögon är ett måste för dig som kör cabriolet åker rullskridskor, eller cyklar.

3. Frisk luft

Det är en naturresurs som inte bara är gynnsam för lungor, hjärta och blodkärl. Ögats hornhinna får också syre direkt från luften. Varför det är så? De har ingen egen syresättning. Om du måste tillbringa längre stunder i ett rökigt och dammigt rum är det viktigt att få frisk luft regelbundet och låta ögonen vila. De som brukar bära kontaktlinser bör också ta en "glasögondag" då och då, och låta ögonen få en paus.

4. Dator

Nu är det äntligen bevisat: vid intensiva arbetsperioder framför datorn och bildskärmen blir ögonen mycket torra eftersom vi inte blinkar så ofta som vi borde. Det är viktigt att komma ihåg att låta ögonen få en paus från skärmen när du arbetar länge vid datorn. Titta bort från skärmen och betrakta något på längre avstånd. Slut ögonen då och då och tänk på att blinka ofta. Ögonyoga – se våra tips om visuell workout – kan också hjälpa dina ögon att slappna av. Alla de här tipsen hjälper dig att sprida ögats egen skyddsfilm över ögat.

5. Hygien

Det är förstås ingen överraskning att ögonen är en del av kroppen. Men det betyder också att du alltid bör tvätta händerna innan du petar eller gnuggar dig i ögonen.

6. Kosmetika

Tänk på att välja produkter som är allergitestade och fria från konserveringsmedel om du gillar att ha ögonmakeup. Produkter som irriterar ögonen inverkar på hornhinnans skyddsfilm. Det är viktigt att du tar bort alla rester av mascara, eyeliner och ögonskugga från ögonfransar och ögonlock innan du går och lägger dig.

7. Ögonkrämer

Om du använder ögonkräm bör du kontrollera innehållet ordentligt eftersom du bör undvika produkter med krypande olja. Sådana oljor kan förstöra tårfilmen och orsaka allergier. Undvik att använda ansiktskrämer på området precis kring ögonen.

8. Främmande partiklar

Främmande partiklar kan skada den känsliga hornhinnan och göra att ögats inre blir inflammerat. Men var försiktig: Om en främmande partikel gör hål på hornhinnan kommer hålet att slutas av sig självt. Skadan kan sedan inte ses utifrån. Om du sedan gnuggar dig i ögat kan det ge upphov till små sår och nötningar, så det är mycket viktigt att rådfråga en ögonläkare. Ögonläkaren avlägsnar den främmande partikeln om det behövs och skriver ut läkemedel som botar inflammationen och lindrar smärtan.

9. Kemiska brännskador

Frätskador orsakas oftast av syror eller lut, som finns i exempelvis kalk eller rengöringsmedel. Ögats bindhinna eller hornhinna kan skadas omedelbart. Skölj ögat direkt för att på så sätt få bort ämnet ur ögat, eller tunna ut det. Om det inte finns någon steril ögonsköljvätska till hands bör dricks- eller kranvatten användas. Kontakta sedan en läkare så fort som möjligt.


Dela denna artikel