Hur fungerar färgseendet?
Och vad har detta för betydelse för dem som använder solglasögon?
Du märker det inte ens när det händer: dina ögon uppfattar mer än 200 olika färgnyanser, skiljer helt mellan de mest detaljerade nyanserna och identifierar över 20 mättnadsnivåer och 500 ljusnivåer. Du kan se resultatet: varje dag utsätts vi för miljontals färgstimulanser, en drömliknande värld av färger som ofta gör oss mållösa. Men hur fungerar allt detta? Varför ser himlen ibland ut att vara blå eller röd och andra gånger grå? Och vad har detta att göra med tillverkningen av solglasögon?
Dina tappar ansvarar för din färgsyn.
Dina ögon har två olika typer av sinnesceller: stavar och tappar. Dessa två typer av fotoreceptorer i näthinnan delar på jobbet och har olika ansvarsområden: stavarna hjälper oss att uppfatta förändringar i ljusstyrkan. De spelar en viktig roll i skymning och på natten. Stavarna gör att du kan se både när det är ljust och när det är mörkt. Tapparna ansvarar för färgseendet. De finns i tre olika varianter som alla reagerar på olika våglängder:
- Tappar för blått ljus (S, som står för ”short”, dvs. de reagerar på kortare våglängder)
- Tappar för grönt ljus (M, som står för ”medium”, alltså medellånga våglängder)
- Tappar för rött ljus (L, som står för ”long”, för långa våglängder)
Och hur påverkar detta färgseendet? – Om en yta till exempel bara reflekterar korta våglängder så uppfattar din hjärna den som blå. Om bara långa våglängder reflekteras, så ser du rött. Våglängder av medellängd får dig att se grönt. Blandade färger som gult, lila, orange eller violett uppfattar du bara om en yta reflekterar våglängder av olika längder. Om denna typ av tappar uppfattar alla våglängder samtidigt så ser din hjärna dem som vita.
Det finns också en annan viktig faktor som påverkar vår färguppfattning: föremål reflekterar inte bara färger, de absorberar dem också. Ett moget körsbär till exempel ser härligt röda ut för att fruktens yta absorberar det gröna och blåa ljuset och bara reflekterar långa våglängder, dvs. de som ser röda ut. Vilka färger vi uppfattar beror alltså på andelen och styrkan från det ljus som absorberas av de tre färgerna blå, grön och röd.
Ögonen bearbetar vanligen ett ljusspektrum mellan 380 och 780 nanometer. De uppfattar inte ljus med kortare (UV) och längre (infraröda) vågor, alltså allt som ligger under eller över det synliga ljusspektrumet.
Varför är himlen blå?
Solljus är oftast vitt eftersom det innehåller alla ljusa färger i samma grad. Om du använder ett prisma för att bryta en ljusstråle, så ser du hela färgspektrumet med ljus.
När solen är uppe är det enkelt för ljuset att tränga genom jordens atmosfär och nå dig. Det är bara en liten del av blått som absorberas och därför ser solen gul ut. Med himlen är det annorlunda: en molnfri himmel ser blå ut för att ljusets väg genom atmosfären är relativt kort. Molekyler i luften som syre- och kvävepartiklar avleder ljusstrålarna och skingrar dem. Det blå kortvågsljuset avleds enklare än det röda ljuset med långa våglängder. Himlen ser blå ut eftersom det till största delen är blått ljus som reflekteras. Ljusets väg genom atmosfären är längre när solen står lågt på morgonen eller på kvällen. Det är bara det röda ljuset med långa våglängder som tar sig igenom. Det är därför som himlen ser röd ut. Om himlen är molnig eller luften är smutsig eller fuktig, så reflekteras solljuset komplett och delas inte. Därför ser du då ett vitt ljus på himlen eller grått om det är dåligt väder. På månen finns ingen atmosfär. Himlen på månen är svart för att ljuset träffar månens yta utan att avledas. Om du står på månen så ser solen ut att vara ljusvit.
Vad gör solglasögon för våra ögon?
Solglasögonglas är mer än bara en moderiktig accessoar. De skyddar också ögonen från skadlig UV-strålning med kort våglängd, något som är helt osynligt för det mänskliga ögat. Dessutom ger solglasögon en mycket bekvämare syn och de är sköna att använda eftersom de minskar bländning från starkt solljus. Ju mer intensivt solljuset och reflektionerna från till exempel vatten eller snöbeklädda berg är, desto viktigare är det att du skyddar ögonen. Detta innebär också att färgen ska vara mörkare. Extra ytbehandlingar kan hjälpa under extrema omständigheter.
Här kommer en tumregel: ju mer neutral färg solglasögonens glas har, desto mindre påverkar den ditt färgseende. Målet vid utveckling av solglasögonglas är att optimalt minska ljus och göra så att du kan se hela färgspektrumet naturligt. Detta gäller särskilt solglasögon som skapats för bil- eller motorcykelkörning. När du köper solglasögon är det viktigt att du kontrollerar att de är lämpliga för bilkörning. Välj inte glas som har en för mörk färgton med för mycket absorption. Annars kan glasfärgen negativt påverka din förmåga att skilja mellan trafikljussignaler. Vissa toner som till exempel mörkblå eller röd lämpar sig inte för bilkörning. Alla solglasögonglas med absorptionsvärden på 25 % och högre lämpar sig normalt inte för bilkörning på natten eller i skymningen. Kör säkert – se till att du tar dessa faktorer i beaktande! Din optiker berättar gärna mer.
Det finns några exempel där standardfärgerna grå, brun och mörkgrön är otillräckliga, såväl av mode- som av praktiska skäl. Du kan också köpa ZEISS-solglasögonglas med valfri färgton enligt dina önskemål. Effekten på ditt naturliga färgseende beror på färgen. Efter ett tag anpassar sig dina ögon efter filtret och hjärnan föreslår den rätta naturliga färgen.
Det finns många myter om hur en specifik färgton kan påverka din syn eller ditt humör. Men egentligen är en färgtons positiva eller negativa påverkan olika från person till person. Därför ska du prova flera olika färger hos din optiker.
Högpresterande glasögonglas
Solglasögonglas har många uppgifter: de skyddar dina ögon från UV-strålar, minskar bländning, korrigerar synfel och är en moderiktig accessoar. Vissa solglasögon är dock bättre än andra. Kontrastförbättrande solglasögonglas kan ge dig en förbättrad synupplevelse. Det finns tre tillgängliga versioner från ZEISS:
- Skylet Fun (70 % ljusreducering)
- Skylet Road (80 % ljusreducering)
- Skylet Sport (90 % ljusreducering)
Precis som namnen avslöjar är dessa solglas utformade för olika användningsområden. Alla tre förbättrar färgkontrasten. Du får en tydligare och bekvämare syn, även vid sämre ljusförhållanden eller vid extrem bländning. Gör testet hos din optiker.
Hur förbättrar solglasögon kontrasten?
Vi har redan lärt oss att direkt solljus skingras. Ljusets blå del skingras mest på grund av partiklar i luften som gör att himlen ser blå ut i starkt solljus. Skylet-solglasögonglas dämpar ljusets blå del med hjälp av ett speciellt filter som tydligt förbättrar ditt kontrastseende. Tricket är att minska den blå delen av ljuset så att färgerna ser naturliga ut för dig. Med Skylet-färgerna finns det inga ”blå-blockerare” som helt och hållet filtrerar bort det blå ljuset.
ZEISS SONAR-teknik för skidglasögon går ett steg längre. Att titta i snö är en stor utmaning för ögonen. Det är extra viktigt att du kan läsa backarna när du åker snabbt. Dessa skidglasögonglas släpper igenom en större del blått ljus, mellan 380 och 420 nm, medan våglängdsintervallet mellan 420 och 520 nm filtreras kraftigt. Detta är anledningen till att dessa filter har en röd/orange färg. Den röda/orange färgen hjälper dig att ha koll på snön och backarna.
Intressanta fakta: Om du lider av defekt röd-grönt-seende (inte färgblindhet), kan Skylet-solglasögonglas förbättra din syn. Ta reda på mer om färgblindhet och en begränsad förmåga att urskilja vissa färger.