Livsstil och mode

Hur får du dina ögon att le?

Antingen vi bär glasögon eller inte är ögonen enormt viktiga när vi kommunicerar med varandra. Här är våra tre bästa tips för glasögonbärare som vill behålla leendet i ögonen.

16 oktober 2020
  • Hur får du dina ögon att le?

Det är bra att skratta – vid ett riktigt gott skratt använder vi 100 olika muskler runtom i kroppen och ansiktet. Ögonkontakt och ett leende underlättar också betydligt när vi kommunicerar med andra. Men hur kan vi förmedla den här känslan på bästa sätt? Hur kan glasögonglasen hjälpa oss att kommunicera när vi ler?

Blicken är ett av våra viktigaste kommunikationssätt. Våra ögon avspeglar våra känslor, särskilt när det handlar om gillande eller avståndstagande. Avläsningen sker extremt fort, och är i stor utsträckning något som sker i det undermedvetna hos vår samtalspartner. Ögonkontakten är själva bryggan i samtalet och den gör det lättare för oss att samla information.

Vid många tillfällen, till exempel på arbetet eller när man träffar nya människor, är det mycket viktigt att göra ett positivt intryck. Vi vill skapa en trevlig atmosfär för själva mötet. Då har våra ögon stor betydelse. Om vi kan le med ögonen på ett avslappnat sätt kan det bli lättare att hantera eventuella känslor av osäkerhet. Det är verkligen inte enkelt, särskilt inte i pressade situationer. Men det är faktiskt något man kan träna upp: prova att lägga all stress och alla bekymmer åt sidan ett tag och koncentrera dig på att få dina ögon att le. Kommunikationsspecialister brukar till och med ge rådet att träna framför spegeln.

Det äkta leendet

Är alla leenden verkligen äkta? Den amerikanske forskaren Paul Ekman har undersökt hur vi ler. Han studerade vilka muskler i ansiktet som är aktiva i olika typer av leenden, och kunde därigenom definiera 19 olika slags leenden. Men det är bara ett av dessa 19 olika leenden som är helt och hållet äkta, och som inte visas bara av artighet, förlägenhet eller kanske till och med oro. Faktum är att ögonmuskeln, orbicularis oculi, är den verkliga stjärnan i ett leende som kommer från hjärtat. Det är ögonmuskeln som får ögonen att dra sig samman och som får fram skrattrynkorna i ögonvrårna. Ekman har till och med gett det här leendet ett speciellt namn i sin undersökning: Duchenne-leendet, efter neurologen Guillaume Duchenne som först undersökte den här muskeln 1862. Varför inte försöka hitta den ibland?

Vad betyder det här för glasögonbäraren?

Andra människor läser instinktivt av våra känslor i vårt ansikte. Att ett leende uppfattas som vänligt beror inte bara på mungipornas vinklar, utan också på ögonen. Samtidigt kan personen som vi pratar med avgöra utifrån hur våra ögon ser ut om skrattet är äkta och om vi är glada.

För oss glasögonbärare blir det här en utmaning eftersom vår trogna vän glasögonen faktiskt är i vägen för ögonkontakten.

Här är de tre bästa tipsen för glasögonbärare som vill behålla leendet i ögonen:

1. Glasögonglas med antireflexbehandling för klar syn

Glasögonglasen har stor betydelse för hur leendet uppfattas, mer än bågarnas utseende som det kanske är lätt att tro. Personen som vi talar med behöver kunna se våra ögon så tydligt som möjligt. Glasen ska till exempel inte ha en otrevlig spegeleffekt. Vårt tips! En effektiv antireflexbehandling är mycket viktig för att visa ögonen så naturligt som möjligt för den vi talar med.


2. Tunna och smidiga glas är också snyggare

Glasögonglas med hög ordinerad synstyrka kan ha stor påverkan på hur ögonen ser ut. Ju större synfel desto tjockare och tyngre glas behövs normalt. De som är översynta och använder positiva glas måste ha glasögonglas som är tjocka och böjda utåt. Det gör att ögonen ser större ut. Närsynta måste å andra sidan ha negativa glas som gör att ögonen ser mindre ut. Båda dessa effekter kan vara mindre smickrande för glasögonbäraren. Och då kanske inte heller leendet ser så naturligt ut som det borde. Vårt tips! Plastglas med högt brytningsindex och en design för optimerade glas minskar glasögonglasens vikt och gör att de blir tunnare. Du slipper de oönskade effekterna och ögonen får en mer naturlig storlek.


3. Solglasögon kan vara ett kommunikationshinder

Solglasögon är coola modeaccessoarer och skyddar dessutom förstås mot starkt solljus på ett skönt och effektivt sätt: Alla vet att solglasögon är viktiga för att skydda ögonen mot starkt solljus. Men solglasögon kan vara riktigt hämmande om man försöker ha ett mer djuplodande samtal. Personen vi talar med kan inte längre uppfatta viktiga signaler genom ögonkontakt eller se ögonuttrycket. Det är mycket möjligt att motparten tycker att det hela är ganska otrevligt. Vårt tips! Vid viktigare samtal kan det vara bättre att gå in i skuggan och skjuta upp solglasögonen elegant på huvudet eller lägga ner dem i fodralet.

Vad gör du om du inte har med dig dina vanliga glasögon? Då har vi något som kan hjälpa. För dig som behöver ditt synhjälpmedel jämt men inte vill ta med dig två par glasögon finns färgskiftande glas, som exempelvis nya ZEISS PhotoFusion X, som ett praktiskt alternativ. Övergången från ljust till färgat och tillbaka igen är snabbare i de här glasögonglasen än någonsin tidigare.

Skratt är en av vår kropps mest naturliga reaktioner. Vi skrattar inte bara när något är roligt eller trevligt, utan också när vi är lättade över att ha klarat av en svårighet eller som en mycket effektiv försvarsmekanism när vi står inför något slags hot. Det är bra för oss att skratta!


Dela denna artikel