Det mänskliga ögat
Allt du behöver veta om vårt ögas anatomi, struktur och funktioner
Ögat är ett av våra viktigaste sinnesorgan och mer komplext än nästan alla andra organ. Människans öga kan absorbera och omedelbart behandla mer än tio miljoner informationsbitar per sekund. Men har du någonsin tänkt på hur ögat faktiskt fungerar? Hur skapas bilderna vi ser? Och vilka delar av kroppen är delaktiga i denna avancerade process? SE BÄTTRE reder ut begreppen – om allt från ögats anatomi och struktur till hur det fungerar.
Ögat fungerar till stor del på samma sätt som en videokamera: enkelt uttryckt samarbetar dess olika delar för att visualisera världen omkring oss. Läs vidare så får du veta exakt hur ögat fungerar. Låt oss börja med att gå igenom ögats struktur och viktigaste delar.
Sättet vi ser saker och ting på är en komplex process: innan vi ser något sker en rad olika steg i ögat och hjärnan. Man talar om den retino-kortikala vägen, som börjar i ögat och leder hela vägen till hjärnan. Man kan säga att vi ser så här: det mänskliga ögat absorberar ljus från omgivningen och samlar ihop det på hornhinnan. Det resulterar i ett initialt visuellt intryck. Därefter vidarebefordrar varje öga denna bild till hjärnan via synnerven och bearbetar den, vilket gör att vi ”ser”. Ljuset är grunden till allt vi ser. I fullständigt mörker är vi i princip blinda.
Det innebär i detalj att om vi ens ska ha chansen att se något måste det finnas åtminstone lite ljus på föremålet ifråga. Detta ljus reflekteras sedan tillbaka av föremålet och bearbetas av vår synapparat. Om vi tittar på ett träd absorberar våra ögon ljuset trädet reflekterar: strålarna går först genom bindhinnan och hornhinnan. Därefter går de genom ögats bakre kammare och pupillen. Ljuset når sedan ögats lins, där det samlas ihop och överförs till den ljuskänsliga näthinnan. Där samlas den visuella informationen in och sorteras: stavarna ansvarar för ljus-/mörkerseendet och tapparna för färger och klarhet. Informationen överförs till synnerven som i sin tur tar den direkt till hjärnan. I hjärnan utvärderas informationen på nytt, tolkas och sätts samman för att forma den bild vi slutligen ser.
Även om det finns detaljerad kunskap om ögats anatomi och struktur är många frågor om hur vårt medvetande fungerar fortfarande till stor del obesvarade. Även om vi vet vilka delar av hjärnan som är mest aktiva när man ser något, vet inge riktigt hur vi uppfattar vår omgivning som ett resultat av detta.
Att se på nära håll och långt avstånd
Friska ögon gör detta automatiskt utan hjälp så att vi kan växla mellan närseende och avståndsseende och se föremål tydligt på båda avstånden. Denna dynamiska förmåga att se föremål tydligt på olika avstånd kallas ackommodation. Förmågan baseras på linsens elasticitet. Så länge den fungerar som den ska kan den ändra form och på så sätt anpassa sig till föremål på nära håll eller långt avstånd, beroende på vad vi vill se. Linsen i ett normalt öga är platt och lång, vilket är optimalt för att titta på föremål på bägge avstånden. Om vi dock tittar på ett föremål på nära håll blir linsen mer krökt: den växlar till "närläge" och gör att vi kan se föremål i närheten tydligt. Ackommodationen utlöses alltid när föremål syns suddigt på fovean.
Att se på dagen – hur våra ögon fungerar
Att se föremål när det finns gott om ljus (fotopiskt seende eller dagseende) är en uppgift för de sinnesceller som ansvarar för färgseendet: tapparna. Även pupillen är delaktig i dagseendet: ju ljusare det är desto mindre blir pupillen. Den anpassar sig till olika starkt ljus och reglerar mängden ljus som kommer in i ögat. Denna förmåga kallas adaption. Solglasögon och färgade glas kan skydda ögat mot kraftigt ljus.
Mörkerseende
I mörkret kopplar våra ögon om från dagseende (fotopiskt seende) till mörkerseende (skotopiskt seende). Det tar ungefär 25 minuter för ett par friska ögon att anpassa sig till mörkret. Ju mindre ljus som är tillgängligt desto mer aktiva blir ögats sinnesceller: de är ansvariga för vårt ljus-/mörkerseende och kallas tappar. Samtidigt vidgas pupillerna för att ”släppa in” så mycket ljus som möjligt. Friska ögon har inga problem med att anpassa sig till växlande ljusförhållanden. Ärftliga sjukdomar, vissa typer av läkemedel, skador och vitamin A-brist är faktorer som kan leda till begränsat mörkerseende. Detta drabbar många glasögonanvändare. Pupillerna måste vidga sig mer när ljuset är begränsat. Resultatet blir att skärpedjupet går förlorat och det spatiala seendet begränsas, samtidigt som reflektioner och dålig kontrast tröttar ut ögonen. i.Scription®-teknologin från ZEISS tar hänsyn till användarens utvidgade pupiller i mörker vid tillverkningen av glasen, och bidrar på så sätt till att man ser mycket bättre i svagt ljus.
Visste du att vårt ljus-/mörkerseende också påverkar flygsäkerheten? Under start och landning dimmas belysningen i kabinen så att passagerarnas och besättningens ögon kan anpassa sig omedelbart till de nya ljusförhållandena vid en eventuell krasch. Det kan spara dyrbara sekunder vid en nödsituation.
Synproblem och ögonsjukdomar – vad gör man om man ser dåligt?
Närsynthet, översynthet, ålderssynthet – det finns många synproblem som kan begränsa vår visuella uppfattning. I de flesta fall kan ett par optimalt tillpassade glasögon med rätt glas hjälpa oss att se tydligt igen. SE BÄTTRE förklarar: Vilket glas lämpar sig för olika synnedsättningar?
Många ögonsjukdomar kan påverka vår syn och ha allvarliga konsekvenser för hur vi uppfattar världen runt omkring oss. Dessa omfattar allt från mindre allvarliga ögonsjukdomar som kroniskt torra ögon, glaskroppsgrumling och skelning till grå starr, glaukom och makuladegeneration. Men vilka är de vanligaste ögonsjukdomarna och hur kan man upptäcka dem?
Börjar du bli trött i huvudet av alla termer och processer? Ta det lugnt! Som du ser är det mänskliga ögat ett ytterst komplext organ som samarbetar nära med hjärnan och ofta sägs vara hjärnans fönster. Knappt något annat sinne ger oss så mycket information om vår omgivning, vårt dagliga liv eller människorna runt oss – och i slutänden om oss själva.